Totul a inceput in 2009 cu un ghem de lana si un ac de crosetat intr-o comunitate de romi din nord-vestul Romaniei, unde campia Ungariei se intalneste cu muntii Zarand. In timp ce lucram alaturi de cei saraci, ascultand povestile lor de viata, a aparut o provocare: Cum putem readuce speranta si cum putem ajuta la reintegrarea oamenilor care traiesc in comunitatile sarace? DECE (sau „DE CE?” ) a devenit puntea noastra pentru a ajuta oamenii sa scape din saracie prin dezvoltarea abilitatilor si potentialului lor, restabilirea demnitatii si reintegrarea oamenilor pentru a-si putea intretine familiile.
DECE face parte dintr-un program holistic de dezvoltare comunitara desfasurat de-a lungul a multor ani de lucru alaturi de familiile care traiesc în conditii foarte dificile. Multe familii traiesc în case mici din chirpici, cu podele de pamant si fara apa curenta sau canalizare si se lupta cu ierni în care temperatura poate scadea pana la -25 Celsius. Adesea, medicamentele sunt prea scumpe pentru ca familiile din acest mediu sa si le permita. Acestia se lupta sa-si procure produse de stricta necesitate, cum ar fi pantofi, îmbracaminte si alimente de baza.
Primul produs DECE a fost o palarie simpla crosetata. Crosetarea are nevoie de putine echipamente si le-a permis angajatilor nostri sa lucreze de acasa, ceea ce a insemnat ca isi pot adapta programul de lucru ramanadu-le timp si pentru ingrijirea familiei. În 2013, DECE a inceput sa produca produse din piele simple care au creat oportunitati de munca pentru barbatii din comunitate astfel ca acestia au devenit o parte semnificativa a povestii DECE.
Misiunea noastra este sa producem bunuri manual de cea mai inalta calitate, folosind cele mai bune materiale posibile. Incercam sa folosim materiale ecologice deoarce credem in durabilitate de la inceput pana la sfarsit.



EDUCATIE: Educatia este una dintre parghiile fundamentale pentru a intrerupe ciclurile care prind familii intregi în saracie extrema timp de mai multe generatii.

REINTEGRARE: Scopul nostru este sa ajutam la reinegrarea oamenilor astfel ca acestia vor putea sa se ingrijeasca pe ei însisi si familiile lor.

ANGAJARE: Un loc de munca este mai mult decât munca. Oamenii au libertatea de a deveni cine vor sa fie.

CALITATE: Calitatea produselor noastre vorbeste despre valoarea echipei noastre. Credem în produsele noastre si le vom sprijini.

DESIGN: Ne mândrim cu atemporalitatea designurilor noastre, creativitatea persoanelor din echipa noastra se imbina cu desgnul classic. Acestia au un rol important in ceea ce priveste crearea produselor.

UTILITATE: Un produs este atat de bun pe cât este utilitatea sa. Produsele noastre sunt construite pentru a fi atat frumoase, cat si functionale, ajutandu-va sa traiti o viata mai buna si cu un impact mai mare.

CONSTIENTIZARE: Avem responsabilitatea de a avea grija de planeta noastra. Ca atare, ne propunem sa folosim materiale si procese în conformitate cu valorile Organizatiei Mondiale a Comertului Echitabil. Ne pasa de angajatii nostri si facem cat mai putin rau mediului.



STANDARDE & CERTIFICARI

Suntem mandri ca suntem unul dintre cei doi producatori aprobati de Organizatia Mondiala a Comertului Echitabil din Europa. Aceasta certificare înseamna ca am dovedit ca respectam toate cele zece standarde comerciale WFTO:

 

Un articol sau accesoriu textil care poarta oricare dintre certificarile OEKO-TEX a fost testat temeinic pentru substante nocive, fiecare fir si componenta este clasificata drept „inofensiva în termeni ecologici umani”. Testul este efectuat de institutii partenere independente pe baza criteriilor lor extinse – luand în considerare numeroase substante reglementate si nereglementate.

 

Standardul Global pentru Textile Organice (GOTS) este standardul lider mondial de prelucrare a textilelor pentru fibre organice, inclusiv criterii ecologice si sociale, sustinut de o certificare independenta a intregului lant de aprovizionare cu textile. Scopul standardului este de a defini cerinte recunoscute la nivel mondial care asigura statutul ecologic al textilelor, de la recoltarea materiilor prime, la fabricarea responsabila din punct de vedere ecologic si social, pana la etichetare, pentru a oferi o asigurare credibila consumatorului final.