Nu stii ce destinatie sa alegi pentru urmatorul city break? Noi iti recomandam Istanbul. Un rucsac si o geanta in care iti arunci cateva haine, aparatul foto, pasaportul si biletul de avion si esti pregatit pentru o experienta deosebita. Farmec, traditie si istorie, trei substantive ce intruchipeaza Istanbulul de astazi, Constantinopolul de ieri, sau mai bine zis, cel mai mare punct economic, financiar si cultural al Turciei. De-a lungul timpului, Istanbul a fost, pe rand, capitala mai multor Imperii ceea ce face ca aceasta concentrare urbana a Turciei, sa preia denumirea de capitala istorica a acesteia, ajungand ca in zilele noastre sa devina o metropola declarata ca una din cele trei Capitale Europeene ale Culturii.

STRAMTOAREA BOSFOR

Stramtoarea Bosfor Istanbul

Istanbulul este singurul megalopolis al lumii ce se intinde pe doua continente, Europa si Asia, acestea fiind legate una de cealalta, prin stramtoarea Bosfor.  Acest canal de tranzitie dintre cele doua continente este locul in care gasesti tancuri petroliere, vase, pescari, casele vechi din lemn ale otomanilor (denumite si “Yali” in turca), insa vei putea admira si malurile inalte, cu ruine si gradini, ce vor contura un tablou superb al Istanbulului. Daca iti doresti o croaziera de neuitat, stramtoarea Bosfor este locul ideal in care vei descoperi Turcia infatisata prin cele mai frumoase privelisti ale sale.

BISERICA SFANTA SOFIA

Biserica Sfanta Sofia Istanbul

Timp de aproape un mileniu a fost considerata ca fiind cea mai mare biserica a lumii crestine, devenind mai apoi moschee si din 1935 muzeu. Astfel, biserica Sfanta Sofia sau “biserica Intelepciunii Divine” cum e denumita in greaca, s-a facut remarcata de-a lungul istoriei prin frumusetea sa si totodata prin aerul impunator si grandios pe care il prezinta. Acest monument ce impleteste cultura orientala cu cea europeana, a fost construit la ordinul imparatului Iustinian, peretii interiori fiind decorati cu aur, argint si marmura.

HIPODROMUL

Hipodrom Istanbul Hipodromul, un obiectiv turistic incarcat cu istorie, este situat in fata Moscheei Albastre. Acest stadion ingust si alungit, servea drept loc pentru intrecerile sportive, festivitatile ce onorau si celebrau imparatii, luptele cu gladiatori, dar era recunoscut si pentru macelul locuitorilor orasului, la care imparatii obisnuiau sa asiste.

FANTANA IMPARATULUI GERMAN WILHELM al II-lea

Fantana Imparatului Wilhelm al II-lea

Situata la nord de Hipodrom, fântâna împăratului german Wilhelm al II-lea a fost construita in urma vizitelor imparatului german la Constantinopol, urmand ca inaugurarea acesteia sa aibe loc chiar de ziua lui de nastere. A fost coneputa in stil neo-renascentist, cupola sprijinindu-se pe cele opt coloane de porfir verde. Fraternitatea turco-germana este dovedita de cele opt medaloane ce infatiseaza monograma sultanului impreuna cu initialele împăratului german Wilhelm al II-lea.

MOSCHEEA ALBASTRA

Moscheea Albastra Istanbul

Istanbulul nu inceteaza sa impresioneze prin obiectivele sale, asa ca este necesar sa mentionam una din atractiile recunoscute pentru eleganta si complexitatea sa, si anume Moscheea Albastra. Moscheea Imperiala a sultanului Ahmed este cel mai cunoscut lacas, fiind moscheea nationala a Turciei si totodata, simbolul acestei tari. A fost ridicata la dorinta sultanului Ahmed I, denumirea acesteia provenind din decorul interior ce este realizat din panouri de faianta in nuante de bleu. Moscheea ce se face cunoscuta si prin marimea sa, adaposteste astazi o scoala religioasa, un caravanserai, un spital si o cantina gratuita.

PALATUL TOPKAPI

Palatul Topkapi Istanbul

Situat in topul preferintelor turistilor, Palatul Topkapi este o constructie cu totul grandioasa, relizata in 1456, ce a fost resedinta a 26 de sultani. Palatul este impartit in patru curti principale si un harem cu o capacitate de pana la 4000 de oameni. Curtile prezinta, pe rand, spatii personale ale sultanului, locuri in care se desfasurau executiile, ceremoniile religioase sau curtile mai pot gazdui sute de gradini impresionante pozitionate astfel incat privelistile Istanbulului sa poata fi admirate la potentialul lor cel mai inalt.